Pikachu vangt Sjors en Sjimmie’s

8 september 2016


Pokémon Go geeft niet alleen maar overlast op plekken als Kijkduin, maar doet ook heel wat anders. Zo wordt het gebruikt als therapie bij een zorginstelling en laat de politie Pokémons plaatsen in inbraakgevoelige wijken en industrieterreinen om meer reuring te veroorzaken en de kans op inbraak te verkleinen. Is het overlast of praktische beveiliging?


Last van ongewenste Pokémon hunters?
Gisteren zat ik op het vers bestraatte, zonnige terras van onze buren een bakkie koffie te drinken tijdens hun housewarming party. Gaandeweg raakte ik aan de praat met mijn buurvrouw van verderop in de straat. Ze is mede verantwoordelijk voor een zorginstelling in het zuiden van het land en vertelde mij en passant dat ze pas nog mijn zoon had gesproken toen hij bij haar in de tuin Pikachu moest vangen. “Er zit hier een heel nest”, had hij haar verteld, “en ik kom ze iedere dag even vangen, want dan zitten ze er weer”. En dus móest hij, vanwege de hoge score die de vangst oplevert, wel in haar tuin zijn luidde zijn logica. Hoewel de buurvrouw een grote tuin heeft waarin je zou kunnen verdwalen, vind ik het natuurlijk niet zomaar vanzelfsprekend dat je bij iemand ongevraagd de tuin binnen wandelt. Dus dat vertelde ik haar ook. Maar ze kon het wel begrijpen en vond het geen probleem. Zo komen alle Sjors en Sjimmies weer in beweging, voor de Playstations weg en door de buurt heen.


Boeven houden niet van Pikachu
Sterker nog; mijn buurvrouw vertelde me dat ze Pokémon Go ook toepast bij haar op het werk, als therapie. “Een ideetje van één van de behandelcoaches”, zei ze. Op het grote parkeerterrein en paviljoen van de zorginstelling had ze tegenwoordig honderden mensen over het terrein lopen. Allemaal Pokémon-zoekende bewoners van de instelling. Mensen die anders niets willen maar nu wel naar buiten komen en daardoor contact leggen met mensen van buiten de instelling. En die mensen zijn óók op de lokroep van Pokémon afgekomen! En ja, ook bij ons thuis was het de afgelopen vakantieweken een zoete inval. Wij waren vaak het vertrekpunt om op jacht te gaan naar Pikachu en alle andere Pokémon vrienden.


Waarom vertel ik jullie dit? Pokémon Go geeft niet alleen maar overlast op plekken als Kijkduin, maar voegt ook wat toe. Voor inbraakgevoelige plaatsen in woonwijken en industrieterreinen bijvoorbeeld, waar de politie en overheid Pokémons laat plaatsen om meer reuring te veroorzaken. Boeven houden nu eenmaal niet van bezoek tijdens hun werk. En natuurlijk voor de bewoners van de zorginstelling van mijn buurvrouw. Overlast of toegevoegde waarde? Het gaat er dus om hoe je het voor je laat werken.