Een stok om mee te slaan

 

Begin vorige maand hadden we leuk bezoek bij ons op kantoor. Zoals je misschien wel eerder hebt gelezen maak ik deel uit van een groepje ondernemers wat regelmatig bij elkaar komt om ervaring uit te wisselen en deze keer kwam iedereen bij ons in Montfoort. We hebben dan vaak ook een gastspreker en op deze middag was Lucas Dols te gast. Hij vertelde ons zijn bijzondere verhaal, over plaatsen waar jij en ik liever niet komen en hoe muziek daar het verschil maakt…..

Sounds of Change

Lucas is een enthousiaste muzikant, hij speelt de contrabas en is voormalig bandlid van Room Eleven. Hij nam ons mee in de wereld van muziek, wat je ermee kunt doen en hoe je wel degelijk in je uppie het verschil kunt maken. Dat je de wereld echt een beetje beter kunt maken. Met zijn organisatie Sounds of Change weet hij met muziek kinderen te bereiken die in conflictgebieden en vluchtelingenkampen leven. Dat doet hij in het Midden Oosten, in landen als Syrië, Libanon en Afghanistan maar ook in Turkije. Toen het over de missie van zijn organisatie ging vertelde Lucas ons het volgende: “Hoe mooi is het als je de mind-set van mensen kunt veranderen. Als je weet te bereiken dat kinderen die elkaar voorheen met stokken sloegen nu met dezelfde stokken op flessen trommelen. Dat ze samenwerken en met elkaar muziek maken als één groot orkest.”
 

“Muziek maken helpt om in een
breder perspectief te denken en doen”

 

Lucas probeert met zijn organisatie mensen terug te brengen naar de oorsprong, in harmonie te laten samenleven met muziek als medicijn. Dat doet hij niet alleen. Hij traint lokale mensen als “dirigent”, lokale hulpverleners die hij met instrumenten op pad stuurt. Die mensen gaan muziek maken en dat helpt hen en iedereen met wie zij muziek maken om in een breder perspectief te gaan denken en doen. Want dat is wat muziek doet, zo heeft Lucas ons geïnspireerd. 

Om dit alles te kunnen financieren biedt Lucas hier In Nederland het bedrijfsleven de mogelijkheid om muziek workshops bij zijn organisatie te kopen waarbij samenwerking en kwaliteitsverbetering van de organisatie centraal staan. “Muziek is een universele taal, het maakt niet uit welke nationaliteit, of achtergrond je hebt want muziek verbind en maakt emoties los waardoor je in een open dialoog komt met elkaar”, aldus Lucas. “Die workshops doen we niet alleen maar in samenwerking met professionals op dat gebied”.

Ideologie en realisme

Lucas Dols biedt een andere kijk en benadering met zijn organisatie. En daar waar je mensen altijd hoort zeggen dat je in je eentje de wereld niet kunt veranderen doet Lucas dat toch stiekem wel. Hij heeft een onderneming opgezet die structurele inkomsten kan genereren, met die inkomsten kunnen vervolgens de werkzaamheden van zijn stichting gefinancierd worden. Een stichting met een bijzonder mooie ideologie, maar Lucas is dus ook een realist. Om zijn missie te kunnen volbrengen heeft hij een goed draaiende onderneming nodig.

Dat kom je niet zo vaak tegen, die combinatie van ideologie, realisme én ondernemerschap. Een éénpitter die met stille trom de wereld veranderd. Die op plaatsen waar jij en ik liever niet komen muziek maakt met zijn hart om zoveel mogelijk kwetsbare kinderen te bereiken. Uiteindelijk is Lucas degene die zijn verhaal het allerbeste weet te vertellen, ik wil je dan ook zeker uitnodigen om een kijkje op zijn website te nemen en zijn inspirerende verhaal te lezen. Dan begrijp je vast wat ik bedoel!