De avondklok


Er is een hoop gebeurd het afgelopen jaar en hoewel ik voor de corona crisis met veel plezier mijn blog schreef moest ook ik met DynamX vol aan de bak. Ik was een tijdje de inspiratie voor het schrijven kwijt maar met de lente komt ook weer nieuwe inspiratie.... In het eerste blog van 2021 weer een klein inkijkje in mijn beslommeringen......


De avondklok

We zijn allemaal jong geweest en hebben waarschijnlijk allemaal wel eens wat meer risico genomen dan goed voor ons was. Je bent jong en je wilt wat, nietwaar? Nu is er tijdens deze corona crisis heel wat te doen geweest over de jeugd maar verstandig of niet, het motto “wie niet waagt wie niet wint” blijkt van alle tijden te zijn…..

De Paus-Mobiel

Afgelopen zaterdag kreeg mijn vrouw een verontrustend WhatsAppje van onze zoon Rens. Een veilig ingesproken audio bericht, dat dan weer wel gelukkig.  Het was al laat, donker en hij was onderweg naar wat vrienden met de auto van opa Ad. Een Toyota Corolla Verso uit 2002, ofwel “opa’s Paus-mobiel”, die mijn zoon in bruikleen heeft gekregen doordat mijn vader sinds vorig jaar december het linker onderbeen moet missen als gevolg van een infectie. Een mooi gebaar van opa omdat hij hem toch niet meer kan gebruiken. Maar, zoals de automonteur onlangs subtiel opmerkte, deze auto is nu niet bepaald een flitsend modelletje waarmee je indruk op een meisje kunt maken. Daarnaast heeft de Paus-Mobiel geen carkit, laat staan navigatie en is het vooral een benzine-slurper. “Je mag hem gratis gebruiken jochie, alleen de benzine moet je zelf betalen” , had Opa Ad gezegd. En dat laatste heeft mijn zoon inmiddels wel ontdekt, dat ding zuipt nog veel meer dan opa aan borreltjes kan hebben.

Afijn, daar gaat het niet om in dit berichtje. Nee, het gaat over de boodschap die Rens met het WhatsAppje aan mijn vrouw stuurde. Hij was namelijk teruggereden vanuit het mooie Enschede waar hij namens de KNVB verslag mocht doen van de voetbalwedstrijd FC Twente – ADO Den Haag. De halve finale van de betaald vrouwencompetitie (ADO won met 3-2). De hele middag was hij druk geweest met de reportage van de wedstrijd, interviews afnemen bij speelsters, de coach en tussendoor berichten en insta-stories posten op de KNVB Insta-account.
 

Linke soep

Al met al had Rens er al een lange dag op zitten toen hij die avond om half tien binnen kwam lopen. De KNVB klus was klaar en hij had zojuist zijn camera uit de auto gehaald, snel gegeten en met zijn avondklokverklaring nog op zak wilde hij rond vijf voor tien vertrekken naar een goede vriendin in Herwijnen. Hij was zich al aan het haasten want vóór de avondklok bij haar binnen zijn zou hij sowieso niet meer redden. Het zou tussen kwart over tien en half elf worden schatte hij. Ik zei toen nog tegen hem, “Zou je dat nou wel doen, nu nog die kant op gaan? Een boete voor het overtreden van de avondklok kost je € 110,00. Dan wordt het een duur avondje voor je….”. Maar hij had geoefend voor als hij door de “PoPo’s” aangehouden zou worden en had een goed verhaal, dacht hij. Wie niet waagt wie niet wint….

Zo stapte Rens die avond om vijf voor tien dus in de Paus-Mobiel, avondklok verklaring onder zijn arm, goed verhaal in zijn hoofd. Mijn vrouw en ik bleven thuis achter, op de bank met wat bedenkingen in ons achterhoofd. Maar ach, wat doe je eraan? Kleine kinderen worden groot en trekken hun eigen plan. Daar bleef het niet bij, helaas. Rond kwart over tien krijgt mijn vrouw dus een audio bericht via WhatsApp. “Daar zal je het hebben, Rens stuurt ons een bericht. Het zal toch niet waar zijn…”, hoor ik haar zeggen. Vervolgens klinkt de stem van onze zoon, “Hallo mam, met Rens... Het is hier echt gevaarlijk met al die fietsers op de weg. Het zijn er best wel veel en niemand heeft licht aan! Zijn natuurlijk bang om gepakt te worden, hahaha…… Ik ben er bijna hoor.” Zo zie je maar weer, die avondklok is een noodzakelijk kwaad maar ook dat kan best linke soep zijn. Maar goed dat het volgende week is gedaan met de avondklok.