Een mooi sprookje
Er was eens, niet zo heel lang geleden, een mooi meisje met de naam Victoria Ransom. Zij woonde samen met haar vader en moeder in een koude Russische stad. Toen Victoria bijna jarig was vroeg haar moeder wat haar grootste verjaardagswens was, “Een computer, die zou ik graag willen hebben!”. Haar moeder vond dat een goed idee. Zo kon ze via het internet meer over de wereld leren, slimmer worden en waarschijnlijk een betere toekomst krijgen dan haar ouders. En zo gebeurde het. Victoria kreeg op de dag van haar verjaardag een mooie Laptop.
Heb jij soms ook last van een nachtmerrie, of droom je een mooi sprookje…?
Prinses Victoria
Al snel leerde ze omgaan met de laptop en vond zij haar weg op het internet. Zo leerde zij ook via facebook een aardige jongen kennen die haar veel over bitcoins, malware, cryptolockers en het dark web vertelde. In korte tijd leerde Victoria een heleboel, ook hoe je zelf software kunt schrijven waarmee je mensen vriendelijk om een donatie kunt vragen, zonder daar veel voor te hoeven doen. Al snel noemde ze haar computer liefkozend “Money Maker”. Ze maakte online kennis met nog veel meer nieuwe vrienden doordat zij hen vriendelijke berichtjes stuurde. Daar was ze ontzettend druk mee en haar vriendje spoorde haar aan nog meer vrienden te maken door voortaan een leuke foto mee te sturen. Al snel waren er mensen die nieuwsgierig waren naar Victoria, haar lieve berichtjes en haar leventje in het Tsarenrijk.
Op advies van haar vriendje gaf Victoria heel veel cadeautjes weg als iemand op zo’n aandoenlijk berichtje klikte. Althans dat beloofde ze…. Maar ook als je geen berichtjes van Victoria meer wilde ontvangen en je klikte op “uitschrijven” kreeg je een verassingscadeau zonder dat je het wist. Het cadeautje zag je namelijk pas na een poosje, wanneer het zichzelf had uitgepakt. Je kreeg dan een lieve brief van haar waarin stond dat ze inmiddels ook al heel veel over jou te weten was gekomen. Als je haar een bedrag zou doneren zou ze er verder niets mee doen. Maar als je dat vervolgens niet deed werd Victoria erg boos en eiste zij steeds meer geld, en nog een beetje snel ook!
Zo’n aardig meisje, maar ondertussen……Ze veranderd in een verwaande en veeleisende heks die alleen maar uit is op macht en geld. Victoria dreigt dan samen met haar Russische vriendje jouw computer te vernielen en nog meer dan dat. Ze dreigt alle gegevens aan iedereen te mailen, alles op internet te zetten en je bankrekening leeg te halen, want ze heeft intussen ook jouw bankgegevens. Alles open en bloot op het internet, of facebook! Alles over jou bekend bij iedereen, mensen die je verder niet kent.
En toen schrok ik wakker……. Wat een slecht verhaal, wat een slecht sprookje zeg....
Moraal van het verhaal
Stel je eens voor dat cybercriminelen in staat zijn alles wat op jouw computer staat te vernietigen, je gegevens, je vakantiefoto’s, e-mails , alles! Tenzij je betaalt.
Stel je eens voor dat cybercriminelen alle gegevens van het lokale ziekenhuis of de huisarts gekopieerd hebben en jouw medische dossier op het internet zetten. En ook dat van je vrienden, buren en collega’s op het werk. Wat zou dat een (reputatie)schade veroorzaken.
Stel je eens voor dat cybercriminelen alle inloggegevens en wachtwoorden van jouw internetprovider, je bank of verzekeraar hebben gestolen. En in ruil daarvoor bijvoorbeeld 10 euro per klant vragen. Dat is een heleboel geld, maar net niet genoeg om het bedrijf failliet te laten gaan zodat diezelfde criminelen het later nog eens opnieuw kunnen proberen…
Stel je eens voor dat er op jouw werk is ingebroken. Digitaal dan wel te verstaan. Alle gegevens kwijt omdat de harde schijf van de server leeg of corrupt is gemaakt. Er is geen goede back-up gemaakt, of wel gemaakt maar die is ook corrupt geworden. Dat alles is alleen nog terug te krijgen door duizenden euro’s te betalen. Wat zou dat betekenen voor het bedrijf waar je werkt of eigenaar van bent? Kan het overleven of betekent het faillissement? Hoe vaak zou het al gebeurd zijn dat een organisatie betaald en wij er dus niks van horen?
Wat jou jij doen als je bijvoorbeeld directeur van Ziggo was en gegijzeld zou worden door cybercriminelen? Betalen of alles in de krant en in de media laten publiceren; veel klanten kwijt, schadeclaims en dus wordt het balen of betalen. Een statistisch feitje; volgens Wiki had Ziggo in 2015 naar verluid vier miljoen klanten die minimaal één dienst afnamen.
En weet je wat het wrange van ransomware of een cryptolocker is? In ruil voor veel geld beloven die cybercriminelen jou helemaal niets te gaan doen. Gewoon op hun luie krent blijven zitten, lekker op de bank voor de TV hangen, wachten tot er betaald is in bitcoins…… En oja, mocht je niet weten hoe je een betaling moet overmaken in bitcoins dan helpen zij je daar gewoon mee. Via een gratis helpdesk die je kan bellen welke vermeld staat in je scherm als jij de ongelukkige bent geworden.
Sprookjes business
Er gaat veel geld om in deze criminele business. Er zijn vele Victoria ’s in deze wereld en niet alleen uit Rusland. Ze zijn overal, vaker en veel meer dan wij denken. Iedere dag werken er heel veel mensen aan het ontwikkelen van virussen, wormen en gijzelsoftware. Gelukkig ook aan het bestrijden ervan. Denk erover na. Neem het serieus en bescherm je ertegen, vooral ook als je ondernemer bent. Het kan je je kop kosten. Een “normaal, basis of gratis” viruspakket is in veel gevallen niet meer afdoende. En denk niet “het overkomt mij niet”, het overkomt het beste jongetje van de klas.
Bescherm je droom met een goede en actieve security oplossing. Gebruik een goed pakket zoals bijvoorbeeld Adaptive Defense van Panda. Zo kan je door met je business en leven we allemaal nog lang en gelukkig -:). Laat jouw sprookje geen nachtmerrie worden.