Is de APK van je netwerk nog up-to-date?

6 mei 2016


Ik hoor regelmatig als ik ondernemers spreek klachten over een traag computernetwerk. Een mailbox openen duurt “uren” en klanten moeten lang wachten aan de telefoon want het ophalen van de gegevens schiet maar niet op. Ben jij een ondernemer die zelf zijn kantoorautomatisering beheert en herken je deze klachten? Lees hier enkele tips om je netwerk up-to-date te houden.

Lokale netwerkproblemen opsporen

Stel een paar simpele vragen aan je medewerkers om te achter­halen welke problemen door je net­werk worden veroorzaakt. Met zo`n quick scan spoor je lokale net­werk­problemen in je gebouw snel op. Je kunt zelf een aantal dingen doen om dit soort problemen op te lossen of te voorkomen:

3 tips

  1. Check regelmatig de belasting van de werkprocessor van de server en PC systemen.
  2. Is je netwerkbekabeling gecertificeerd? Laat anders de netwerkbekabeling met een Cable analyzer op kabelweerstand en performance controleren.
  3. Check de instellingen van de virusscanners, deze kunnen ook onbedoeld vertragen.



De netwerk APK
Voor veel MKB ondernemers voor wie we de IT omgeving beheren is het niet verantwoord om een IT-er in dienst te nemen. Reguliere IT zaken kun je prima overlaten aan een medewerker met enige IT achtergrond. Maar vergelijk je netwerk eens met je auto, die breng je ook naar de garage voor groot onderhoud en APK. Dit doe je omdat je een betrouwbare auto wilt die je niet in de kou laat staan. Hetzelfde geldt voor je netwerk. Eens in de zoveel maanden een check-up door een IT professional vereist geen grote investering en voorkomt wel irritatie en ontevredenheid bij medewerkers en klanten. Met zo'n APK blijft het plezier bij iedereen en de zon overal schijnen.