Gegijzeld door je computer

12 april 2016


De start van je werkdag, je opent je inbox, klikt op de bijlage in je mail en vanaf dat moment wordt je gegijzeld door je computer. Met één ondoordachte klik ben je het slachtoffer van ransomeware of een cyberlocker. Dit kan elke ondernemer overkomen, maar je wilt geen waardevolle data verliezen en dus is het belangrijk om je back-up systeem eens goed onder de loep te nemen. Het is vaak de enige manier om je gegevens terug te halen.

Test je back up én de opslag

Een back up van bedrijfsgegevens wordt vaak wel gemaakt en getest. Maar, als het medium waarop het wordt opgeslagen niet goed werkt kan er alsnog een fout in de back up zitten. Vergelijk het met een cassettebandje van vroeger, daarop kon je iets opnemen en afluisteren. Naar verloop van tijd slijt het bandje en kan de data die erop staat vervormen of verloren gaan. Hetzelfde kan gebeuren met een harde schijf of server waardoor je back up wel wordt opgeslagen, maar data kan verloren gaan of fouten bevatten. Juist het testen van het medium in het back up systeem wordt vaak over geslagen want iemand heeft ooit ingesteld dan het naar een externe schijf wordt weggeschreven en dat zit dus wel goed. Maar wil je er zeker van zijn dat je back up systeem goed werkt en je data veilig wordt opgeslagen? Test dan eens in de zoveel tijd het volledige proces, en sla de opslag niet over.



Back up in de cloud

Bovenstaande argumenten gelden ook wanneer je dataopslag in de cloud zit. Vraag je service partner hoe zij het back up proces hebben geregeld. Velen nemen maar aan dat het wel goed zit, maar stel de vraag want weten is beter dan geloven. Voor de ene onderneming is data belangrijker dan voor de andere maar ik vind het een aandachtspunt voor iedere ondernemer om eens goed bij stil te staan.