Digitale veiligheid; Diefstal via jouw voordeur
Blijf alert met het openen van e-mail berichten! Momenteel zijn criminelen erg in de weer met het verspreiden van Phishing mails aan u!
Na nep e-mails die uit naam van KPN verstuurd werden, ontvangen klanten van ons recent ook nep e-mails van Intrum Justitia of andere instanties. "Het is nauwelijks van echt te onderscheiden, maar zorgt ervoor dat u niet digitaal “gegijzeld” wordt. Verwijder het bericht direct, ook uit uw prullenmand van uw e-mail account", aldus Kees, IT consultant van Dynamx.
Ransomware wat is dat?
De e-mails die momenteel verspreid worden zijn van het type Ransomware. Ransomware betekent letterlijk: gijzelingssoftware.
Hiermee blokkeren criminelen uw computer of de bestanden op uw computer. De digitale afpersers doen zich bijvoorbeeld voor als de politie, Ziggo, de SNS bank of in dit geval Intrum Justitia. U zou bijvoorbeeld nog niet betaalde vordering open hebben staan en sturen een kopie factuur mee als bijlage.
Niets is minder waar: het bericht is afkomstig van criminelen, als ik klikt is het virus binnen gehaald door uw digitale voordeur. Voorbeelden zijn CTB locker, Cryptolocker. Vaak wordt u een ZIP of Winrar bestand als bijlage meegestuurd. Open deze niet.
Voorbeelden van foute e-mails;
Link's naar actuele voorbeelden van: voorbeelden fraudehelpdesk.
Kan u voorkomen dat u valse e-mails ontvangt?
Voorkomen dat u dergelijke e-mail krijgt is helaas onmogelijk. Afzenders gebruiken iedere keer weer nieuwe afzenderadressen of passen andere technieken toe die de herkomst verbloemen. Providers proberen dergelijke e-mails als SPAM te markeren, maar ook zij kunnen niet 100 procent garanderen dat u dit soort e-mails niet meer krijgt. Als een e-mailadres eenmaal bekend is in dergelijke kringen, krijgt de eigenaar helaas regelmatig dit soort e-mails. Mocht u onverhoopt toch een CTB locker binnen hebben gehaald en een melding verschijnt op uw scherm, verwijder dan direct de netwerkverbinding.
Tips:
- Open NOOIT bijlagen van afzenders die u niet kent of waarvan u geen e-mail verwacht
- Zorg voor een goede en dagelijkse back-up van uw serversysteem maar ook uw PC.
- Reageer nooit op e-mails waarin om persoonlijke gegevens wordt gevraagd
- Beveilig uw computer met een firewall, antivirus en anti malware programma’s, realiseer u dat het nooit een 100% garantie is dat er niets doorheen komt
- Meld verdachte e-mails bij de Fraudehelpdesk en kijk of de e-mail die u ontvangen heeft er al bij staat. Er wordt namelijk een strafbaar feit gepleegd