Verborgen gebreken

Drie weken geleden liep ik een rondje met de hond. Eventjes een rondje op de Wiel van Oosterwijk zoals ze dat hier noemen, in het buurtje aan de dijk waar we wonen. Toen tussen de buien door want het leek wel een herfstdag in mei. Zo`n dag waarvan we er de afgelopen weken heel wat hebben gezien, waarop het lijkt alsof de zon een Jantje huilt jantje lacht spelletje met ons speelt. Als het zonnetje dan eenmaal door de wolken breekt voel je gelukkig wel gelijk dat de zomer eraan komt. Heerlijk om zo te wandelen en die warmte op je bol te voelen, volgens mij zijn er meer mensen die behoefte hebben aan het zomer zonnetje…..

Thuis vlakbij huis

Nu was ik de dag ervoor even bij de buren verderop geweest op een housewarming. Die betreffende buren hebben een ander huis gekocht, zo`n stijlvolle woning uit de jaren 20 schat ik, een schoolwoning. Logischerwijs direct gelegen naast het schooltje en kerkplein in ons dorp en maar zo`n 200 meter verder van waar ze aan de dijk woonden. Buurman Hans heeft een aantal jaren geleden een ernstig ongeluk gehad en beide benen op meerdere plaatsen gebroken. Hij moest drie jaar revalideren om weer een beetje te kunnen lopen. Als je dan onderaan de dijk woont gaat dat je een keer opbreken en moet je vroeg of laat noodgedwongen verhuizen. Simpelweg omdat de dijk op en af lopen niet meer gaat. De vorige bewoonster van de oude schoolwoning is onlangs overleden en zo kwam deze woning te koop. Het is mooi om te zien dat ondanks het verlies van de ene buur het een andere buurtbewoner gegund is om hier te blijven wonen en Hans zo een nieuw thuis vlakbij huis heeft gevonden. De nieuwbouwwijk verderop kan hij laten voor wat het is.

Dakkap met karakter

Op de housewarming had ik de kans om even rond te kijken in het nieuwe thuis van de buren. Ik was nog nooit in de schoolwoning geweest maar ik begreep dat de grootste verrassing boven het boordplafond van de schoolwoning zat. Daar bleek een loze ruimte van wel een dikke twee meter te zitten die al jaren een prachtige gebogen kapconstructie verborg. Een constructie met schenkelspanten van massief eikenhout op de zolder van de woning. Ik had nog nooit zoiets gezien en was er echt van onder de indruk. Prachtig en uniek, zo’n dakkap die het huis een bijzonder karakter geeft. Nu hoort daar dan wel weer bij dat een deel van het dak in de loop van de jaren is gaan rotten door lekkage met een noodzakelijke reparatie tot gevolg. Dat stond niet in het bouwkundige rapport, opgesteld door een bouwkundig inspecteur. “Een wassen neus zo’n rapport”, zei Hans. “Al met al is het geen grap qua aannemerskosten. Door het dak weer in ere te herstellen en de dakkapconstructie terug te laten komen in de woning levert het wel weer waarde op, maar het was niet de bedoeling”.
 

Zo’n dakkap met karakter, het is een typisch geval van verborgen gebreken gebleken….