Het glazen oog


Afgelopen maandag zijn wij met het hele team weer een ervaring rijker geworden. Beveiligingssystemen, brandinstallaties en glasvezel leggen, we doen het allemaal. Maar nog nooit had één van ons zo’n ervaring beleefd; traditioneel glasblazen. Vanaf deze dag hebben wij nóg meer oog voor vakmanschap en voor alles wat met glas te maken heeft.

Glasvezel leggen en blazen

Zoals je wellicht al eens hebt gelezen is Milos een van de glasvezelspecialisten binnen ons bedrijf die high speed internetverbindingen maakt bij onze klanten. Door zo’n glasvezel kabel sturen we lichtsignalen die vertaald worden in nullen en eentjes, dat heet dan weer “data”. Regelmatig hebben wij hier opdrachten voor en meestal kunnen we dan zo’n verbinding door een kabel tracé in een gebouw aanbrengen. Maar als het tussen gebouwen in en over een groot terrein aangelegd moet worden, wordt zo’n glasvezel door een waterdichte buisleiding “geblazen”.

Traditioneel vakmanschap, niet eenvoudig wel waardevol

In het kader daarvan zijn wij als goede start van het nieuwe jaar met het hele team naar de glasfabriek in Leerdam gegaan. Voor een workshop wel te verstaan! Een brede opleiding voor iedereen, want zoals je wellicht weet mag je tegenwoordig als ondernemer je personeel niet veel meer cadeau doen. Het wordt dan als verkapt loon gezien waarover allerlei belastingen geheven mogen worden. Ik noem dat “de belasting verdubbelaar”.

Het hele team was al vroeg paraat en onder begeleiding van twee vakmannen werd ons de fijne kneepjes van het glasblazen bijgebracht. Even lekker de kou van de afgelopen dagen verdrijven met een oven op bijna 1300 graden. Druk aan de slag met keien (lees glas op een stok laten smelten). Onder de 1260 graden is het glas te ver afgekoeld voor bewerking en moet je een nieuwe laag keien. Het lijkt net op stroop aan een stokje houden. Dus nog best een uitdaging om een mooi product te maken! Al snel werd geroepen dat dit toch meer in het straatje van Milos ligt.

Zo hebben we een echte cursus gevolgd waar iedereen wat van heeft opgestoken. Alleen was het geen snel netwerk wat wij daar hebben geproduceerd en jij als klant hebt er dus niet heel veel aan. Behalve dan dat wij nu wel allemaal weten wat je nog meer met glas kunt doen, anders dan een biertje drinken!

Al met al een bijzondere dag, en het leuke van zo`n cursus is dat iedereen zijn eigen “knutselwerk” mee naar huis krijgt. Wel pas de volgende dag in dit geval, want het glaswerk moet rustig afkoelen op 500 graden in een “koelkast”. En dus zijn wij dat ook maar gaan doen, heerlijk met een hapje en een drankje én onze partners erbij. Een mooi moment om het nieuwe jaar in te luiden met elkaar.