Slimme beveiligingscamera's verzamelen klantgegevens

24 mei 2016

 

Slimme beveiligingscamera’s, wat kun je ermee? De nieuwste camera’s en software programma`s kunnen data verzamelen en analyseren wat interessante business intelligence oplevert. Met slimme software zijn ze in staat personen te tellen, beweging te volgen en kunnen ze zelfs patronen herkennen. Zo kun je met je beveiligingssysteem een bak aan data en klantgegevens verzamelen.

 

 

Slimme Software

Beveiligingscamera’s zijn natuurlijk niet nieuw en de grootste innovatie zit dan ook niet in de camera maar wel in de geïntegreerde software programma’s. Ik was vorige week bij een fabrikant waar de nieuwste ontwikkelingen op dit gebied werden gepresenteerd, en hoewel ik elke dag met beveiliging bezig ben dacht ik “wat een gaaf spul!” De intelligente software kan data verzamelen, analyseren, en geautomatiseerd rapportages genereren. Neem bijvoorbeeld een groot winkelpand, je camera’s kunnen klanten tellen, analyseren welke route het meest wordt gelopen en waar in de winkel klanten de meeste tijd doorbrengen. Je beveiligingssysteem levert zo directe input voor je product placement en marketing van je producten. En natuurlijk zijn er meer voorbeelden, ook in andere sectoren, waarin slimme camera’s worden ingezet voor het verzamelen van data. Als je van tevoren goed nadenkt over hoe je de beeldinformatie wilt inzetten en analyseren is het een investering die zich snel terugverdient.

De juiste software kiezen

Het inzetten van slimme camera’s in je bedrijfspand valt of staat met een tweetal keuzes die je moet maken. Bij deze twee tips om je op weg te helpen:

  1. Denk vooraf na over welke data je wilt verzamelen
  2. Bepaal voor welk doeleinde je data wilt analyseren

In relatie tot het verzamelen van de juiste data is de plaatsing van de camera’s heel belangrijk. Als zo’n camera niet op de juiste plek hangt kan het bijvoorbeeld zo zijn dat niet alle voorbijgangers worden geteld met als resultaat incomplete gegevens. Daarnaast is elk software programma anders, daarom is het belangrijk van tevoren goed na te denken voor welk doel je het gaat gebruiken. Dit is ook exact waarover ik de meeste vragen van klanten krijg. En hoe gaaf ik ze ook vind, deze slimme camera’s, een stukje vraag en advies blijft toch mensenwerk…

Wil je reageren op dit blog of wil je hulp bij het kiezen van de juiste camera’s en software?

Neem contact met ons op.