​Zo gek zijn die Romeinen nog niet

Het is eigenlijk bijna alle jaren zo dat wij net voor de zomervakantie een giga drukte ervaren om alles af te krijgen. Opleveringen van gebouwen en klussen zijn vaak net voor de vakanties, de paas- of pinkstervakantie en de kerstdagen. Dat is eigenlijk niets nieuws en we zijn er intussen wel aan gewend geraakt. Maar nu lijkt het toch te veranderen. Dan denk je lekker even op vakantie te gaan….. Mooi niet!

Alles blijft draaien

Vorige jaar merkte we voor het eerst dat er veel meer in de zomerperiode werd gepland dan de jaren ervoor. Misschien had het iets met de crisis te maken, ik weet het niet, maar dat jaar hadden we een top drukte in de zomerperiode. In samenwerking met een grote Utrechtse aannemer en een projectbureau uit Amsterdam deden we een grote klus bij VHL , een tuinbouwschool in Leeuwarden. In dit project waren we onderdeel van het geheel en verantwoordelijk voor de installatie en aanleg van ruim 900 data en ICT aansluitingen in alle lokalen, het draadloze wifi netwerk en werkplekken voor het kantoor van het complex. Geen nieuwbouw, maar renovatie. Dat betekend voor ons in de praktijk al het oude gefaseerd eruit, ruimte maken voor het nieuwe en daarna high-speed internet en netwerkkabels erin. En alles blijft draaien!

Vooral dat “alles moet blijven draaien” is belangrijk. Want die jonge gasten die komen studeren en alles willen weten over koeien, gras, tarwe, haver en gerst willen wel lekker snel kunnen appen, youtuben, insta’en en natuurlijk muziek via Spotify streamen. Dan moet je wel een perfecte basis neerleggen om dat te kunnen faciliteren. Binnen acht weken hadden we dat met ons team gefixed, simpelweg omdat we Milos met een blauwe cape en S op zijn rug hadden ingevlogen. Dat was vorig jaar, maar dit jaar lijkt het weer te gebeuren….

De zomervakantie begint op koningsdag

Deze zomer verloopt op dezelfde wijze, in een school in Utrecht en op een groot kantoor in Amsterdam zetten we alle zeilen bij om met elkaar alles op tijd en volgens planning af te krijgen. Opnieuw een uitdaging, en ook deze gaat wel weer lukken maar door de gespreide vakantieregio’s in ons kikkerlandje is niet iedereen beschikbaar is. Met als gevolg dat wanneer er iets moet gebeuren de persoon die het bedacht heeft niet altijd aanwezig is. Het begint erop te lijken dat de vakantieperiode in Nederland zo’n beetje rond koningsdag begint en tot half september duurt.

Met z`n allen de kop leeg maken

Al met al resulteert het in een aanzienlijke werkdruk, met beperkte bezetting voor langere periodes en dubbele overdracht van informatie. Maar ook externe communicatie met de opdrachtgevers vraagt meer aandacht want in deze omstandigheden ligt een verhoogt risico op fouten op de loer. Daarom pleit ik er bij deze voor om terug te gaan naar de manier waarop de Italianen het doen. Die gooien gewoon heel zakelijk Italië in augustus 4 weken op slot. Lekker makkelijk, iedereen tegelijk met vakantie en tegelijk weer terug. Dan weet je precies waar je aan toe bent en je bent ECHT met vakantie. Het is niet nodig om iedere dag toch even de zakelijke mail te controleren. Gewoon even de kop leeg maken, maar dan ook echt leeg!

Nu zullen er mensen zijn die zeggen; tja, een maand geen omzet dat kan toch echt niet. Daar zit wat in. Maar, ik vermoed dat de kosten die gepaard gaan met extra inhuur om in de zomer de capaciteit op peil te houden, fouten als gevolg van ontbrekende informatie die geld kosten (enz. enz.) meer kosten dan de rente die je misloopt als je een maand de deuren sluit. Want de omzet die blijft gewoon en komt echt wel, alleen een maandje later.

Daarom stel ik dat die Italianen zo gek nog niet zijn, gooi zakelijk Nederland een maand met z’n allen op slot! Wat vind jij? Ik wens iedereen een fijne vakantie en geniet en een moment om even ECHT je hoofd leeg te maken!