Slimme techniek in dienst van voedselveiligheid

30 juni

In de voedingsindustrie is voedselveiligheid van cruciaal belang. Dynamx speelt een essentiële rol in het waarborgen van deze veiligheid, met name in de context van productieprocessen voor levensmiddelen. Dit verhaal illustreert hoe wij onze expertise inzetten om ervoor te zorgen dat de voedselveiligheid wordt gewaarborgd in elke schakel van de productieketen.

Voedselveiligheid en de Warenwet

De Warenwet stelt strenge eisen aan voedselveiligheid. Voor fabrikanten van voedingsmiddelen betekent dit dat ze verantwoordelijk zijn voor de veiligheid van hun producten, van de inkoop van grondstoffen tot en met het eindproduct dat in de winkelschappen belandt. Elke stap in dit proces moet nauwlettend worden gecontroleerd om ervoor te zorgen dat er geen verontreinigingen of andere onregelmatigheden optreden die de veiligheid van het voedsel in gevaar kunnen brengen.

De uitdagingen van de productieomgeving

Een veelvoorkomende uitdaging in productiehallen is de behoefte aan ventilatie, vooral in de zomermaanden. Nooddeuren worden soms geopend om frisse lucht binnen te laten of om medewerkers de gelegenheid te geven buiten pauze te houden. Hoewel dit begrijpelijk is, brengt het ook risico's met zich mee. Openstaande nooddeuren kunnen namelijk onbedoeld een toegangspoort vormen voor ongewenste objecten of personen, wat de voedselveiligheid in gevaar kan brengen.

camera_en_voedselveiligheid.PNG

Dynamx' oplossing: 24/7 beveiliging van nooddeuren

Bij Dynamx begrijpen we de risico's die gepaard gaan met openstaande nooddeuren in een productieomgeving. Om deze risico's te beperken, installeren we nooddeuren die 24/7 worden bewaakt, zelfs wanneer het beveiligingssysteem van de fabriek is uitgeschakeld. Zodra een nooddeur wordt geopend, gaat er een alarm af, zowel lokaal bij de deur als op een centrale meldlocatie. Dit zorgt ervoor dat direct kan worden ingegrepen om de veiligheid te waarborgen.

Om deze beveiliging verder te versterken, plaatsen we vaak een camera bij de nooddeur. Dit maakt het mogelijk om vast te leggen wie de deur heeft geopend, wat essentieel is voor het handhaven van de veiligheid. Indien nodig kunnen medewerkers hierop worden aangesproken, met een positieve en kritische benadering, om toekomstige incidenten te voorkomen.

Veiligheid bij de inname van grondstoffen

Naast de beveiliging van de nooddeuren speelt Dynamx ook een belangrijke rol bij de controle van grondstoffen die de productiehal binnenkomen. Wanneer bijvoorbeeld een tankwagen grondstoffen is het van cruciaal belang dat deze materialen zorgvuldig worden gecontroleerd voordat ze het productieproces ingaan. Dit omvat zowel de controle bij ontvangst als de traceerbaarheid van de grondstoffen door de hele productieketen heen.

In het kader van de voedselveiligheid moet elke fabrikant kunnen aantonen waar de grondstoffen vandaan komen en wat er mee is gebeurd binnen het productieproces. Mocht er ooit iets misgaan dan moet de fabrikant in staat zijn om de hele keten terug te traceren. Dit is niet alleen een wettelijke verplichting onder de Warenwet, maar ook van groot belang voor het vertrouwen van de consument.

Financiële aspecten van voedselveiligheid

Naast de gezondheidsrisico's heeft een inbreuk op de voedselveiligheid ook aanzienlijke financiële gevolgen. Het terugroepen van producten uit de winkelschappen kan leiden tot aanzienlijke schade, zowel financieel als voor de reputatie van het bedrijf. In dergelijke gevallen is het essentieel om te kunnen vaststellen waar de fout is ontstaan en om de kosten te verhalen op de verantwoordelijke partij. Dit benadrukt nogmaals het belang van een strikte controle en documentatie van alle stappen in het productieproces.

Conclusie

Dynamx zet haar expertise en innovatieve oplossingen in om de voedselveiligheid bij klanten in de voedingsindustrie te waarborgen. Of het nu gaat om de beveiliging van productiehallen of om de controle en traceerbaarheid van grondstoffen, wij ondersteunen van onze klanten bij het naleven van de strenge eisen die de Warenwet stelt.

Door onze inzet helpen we ervoor te zorgen dat producten veilig zijn voor consumptie, en dat bedrijven kunnen opereren met het vertrouwen dat hun processen en producten voldoen aan de hoogste normen van voedselveiligheid.