​Lekker eigenwijs


Een tijdje geleden kwam Jorn Janmaat bij me langs en vroeg of het niet iets voor mij was een column te schrijven voor zijn blad. Nu schrijf ik regelmatig een blog zodat klanten weten wat mij zoal bezighoudt. Dus toen Jorn langskwam dacht ik: “Leuk, weer iets nieuws!”.

En zo kreeg ik een week of wat geleden via facebook een berichtje van de redactie: “Wij verwelkomen Rob van Weerdenburg, bekend van DynamX uit Montfoort, als columnist binnen OnderNamen! Sinds 1997 is Rob ondernemer en we kijken uit naar zijn ondernemende adviezen!” Ik dacht toen, ondernemende adviezen geven? Dat gaan we dus mooi “effe” niet doen. Dat lijkt mij overbodig, het meest kenmerkende van een ondernemer is veelal zijn of haar eigenwijsheid. Wat zou ik daarover kunnen adviseren? Ondernemen op eigen wijze, ofwel “lekker eigenwijs zijn”, maakt dat er wat te kiezen valt als klant omdat er verschil is tussen het ene en het andere bedrijf.

Koers op ondernemen

Zo sprak ik een tijdje geleden Eric van Gijn uit IJsselstein tijdens een nieuwjaarsborrel bij de DOUW groep. Een kerel met passie voor zijn vak. Hij heeft een schoonmaakbedrijf met bijna 30 mensen en vertelde mij dat hij baalde van de toename van aanbestedingstrajecten in zijn branche. Ook bij bestaande klanten van hem die daartoe overgaan. “Ik kan op die manier niet de kwaliteit leveren die wij normaal gesproken leveren. Ik moet dan naar de letter van een bestek gaan schoonmaken. Dat houdt in dat bijvoorbeeld bij het stofzuigen de plinten niet meer meegenomen moeten worden. Iets wat je voorheen wel deed. Klanten waar wij al aan het werk waren ervaren het na zo`n aanbesteding alsof je de kantjes ervan af loopt.”.

Eric is een ondernemer die zijn eigen koers blijft varen want hij vertelde ook het volgende: “Weet je Rob, je moet je medewerkers op pad sturen met structureel te weinig tijd. Daar krijg je onvrede van bij medewerkers en bij klanten, en uiteindelijk gaat het ten koste van je reputatie. Ik pas daarvoor en heb besloten niet mee te doen met dergelijke aanbestedingen”. Hij baalde dat hij door deze keuze waarschijnlijk een klant ging kwijtraken, “Maar ik vertrouw erop dat er nieuwe klanten voor in de plaats komen.” Op dat moment gaat zijn telefoon en loopt hij even weg. Even later komt hij terug en fluistert mij toe dat hij is uitgenodigd om te komen praten over twee panden bij een potentiële klant.

Zo worden opdrachten verdeeld

Mooi om te horen dat Eric het zo ziet en blijft vertrouwen op zijn eigen visie. Ik realiseer mij dat het bij iedere onderneming weer anders werkt, maar waar het om gaat is dat de wijze waarop jij je onderneming neerzet past bij wie jij bent. Zo wordt het verschil gemaakt, zo worden opdrachten verdeeld, én hebben we allemaal werk omdat we lekker eigenwijs blijven.

Ik wens jullie allemaal een eigenwijze lente toe....