Kale mannen


Deze week hebben wij in Amsterdam een kantoor renovatie, in een extreem kort tijdsbestek afgerond. Het is een kleurrijk opgepimpte hippe tent geworden voor een theologisch genootschap. Het was namelijk een troosteloos en grauw leegstaand kantoor wat we samen met een legertje bekwame mannen hebben opgeknapt . Mannen die dat kunnen. Mannen met een kale kop….

Tja, het valt me op dat er steeds vaker mannen met een kale kop op de bouwplaats rondlopen. Ervaren vakmannen die een klus klaren. Stuk voor stuk, kerels die je voor een boodschap op pad kunt sturen. Ze weten waar ze het over hebben, en hebben alles wel een keertje meegemaakt. Mannen met een hogere gemiddelde leeftijd, vandaar die kale kop.

Kale mannen maken meer

De afgelopen vakantie periode heb ik met mijn collega’s op zo’n bouwplaats geholpen om de klus te klaren. Wij waren daar verantwoordelijk voor de aanleg van de ICT infra, het brandmeldsysteem, IP camera’s en inbraakdetectie. Terwijl we daar bezig waren met de renovatie, viel het me op dat de gemiddelde leeftijd van de gehele bouwcrew vrij hoog was. Ik schat zo boven de 45.

Het mooie hiervan is dat dit waarschijnlijk inhoudt dat er veel vakmensen rondliepen, maar het baart me ook zorgen. Het bevestigd namelijk mijn vermoeden dat het lastig is jeugdige talenten te interesseren voor techniek. Het lijkt me zo broodnodig om genoeg jonge mensen te hebben rondlopen waaraan allerlei vaardigeden, expertise en ervaring over te dragen valt. Zo blijft het vakmanschap behouden, en werklui die weten waarover je praat. De theorie die op school geleerd wordt is namelijk vaak niet altijd toereikend genoeg om te kunnen improviseren. Je continu kunnen aanpassen aan de omstandigheden en weten wat je wel en niet kunt doen, daar heb je ervaring voor nodig. Deze ervaring kun je alleen opdoen als je poosje met een leermeester mee kan lopen. Mannen met kale koppen. Mannen die iets kunnen maken.

Kale mannen en de toekomst

Ik vernam vorige week dat in Europa in 2021 een wet veranderd, waardoor bijvoorbeeld een Poolse werknemer hetzelfde moet gaan verdienen als een Hollandse vakman. Dat biedt perspectief voor de toekomstige jonge vakman met een busje, maar die moeten er tegen die tijd nog wel zijn…. Al met al kunnen mannen met kale koppen en jeugdige collega’s de toekomst rooskleurig tegemoet zien. Er is altijd wel iets te doen voor een goeie vakman.

Bekijk onze vacatures