Jachthaven Marnemoende


Pling! Een berichtje komt binnen op mijn smartphone. Het is vandaag 30 januari. De verjaardag van mijn zoon Rens, en hij is 16 geworden. Het bericht staat in de groepsapp van ondernemerskring DOUW. Het is een foto van een plek die ik goed ken, en niet ver van mijn ouderlijk huis vandaan genomen. De plek waar ik geboren ben en waar mijn Pa nog altijd woont. De foto laat een grote zwarte rookwolk zien en eronder staat de tekst " Jachthaven Marnemoende in de fik".



Het besef

Ik kijk nog eens goed en aandachtig naar de foto in de app, en dan zie ik het ook. Het zijn de drie flinke loodsen bij de jachthaven. In die loodsen liggen zo'n tachtig bootjes en plezierjachten van recreanten opgeslagen tijdens de winter. De vaartuigen worden daar ook onderhouden en gerepareerd. En dan realiseer ik me ineens.... Peter!

Als een donderslag bij heldere hemel treft het besef me, dat Peter in diezelfde loodsen zijn bedrijf heeft. Hij verzorgt het onderhoud aan bootjes en doet ook verhuur. Maar hij is niet de enige getroffene, ook zijn meissie Maaike heeft daar een winkeltje. Zij is vorig jaargestart en verkoopt allerlei accessoires voor boten. Zodra het vaarseizoen was geopend, stond ze klaar in haar winkel. Ik heb op die plek de alarminstallatie voor haar zaak aangelegd.

Het gevolg

Alles weg en kwijt! Nu kan je wel roepen dat je daarvoor gelukkig verzekerd bent, maar als zoiets je overkomt, gebeurt er natuurlijk wel iets meer met je. Je kunt namelijk niet gelijk doorgaan met je business op een nieuwe plek. Niet alleen al je spullen maar ook al je klanten zijn in rook op gegaan. Het betekent dat je toekomst niet meer hetzelfde zal zijn. Alles stopt. Vreselijk. Je bedrijf weer opbouwen zodat alles ook maar weer een beetje bij het oude is, gaat jaren duren. Het wegvallen van klanten en het harde werken valt met geen verzekering te dekken.

Ik wens Peter Nijhuis en Maaike van Schalkwijk veel sterkte.