​Deadline

Ik zit vanavond nog laat te werken want ik moet een prijsopgave af hebben voor tien uur morgenochtend. Even doortrekken dus, je kent het vast wel. Op de bank met mijn laptop op schoot werk ik door om de begroting te maken voor een grote klus. Een mooi project met ook “landsbelang” waarover ik verder niet veel kan of mag vertellen, maar wel heel gaaf! En er hangt best wat vanaf want als we deze klus krijgen betekent dat een mooi project voor volgend jaar wat best wel eens wat spin off kan opleveren.

De kleine cijfertjes

Terwijl ik mij buig over de kleine cijfertjes staat ondertussen de tv aan. Het programma “PAUW” staat op en zangeres Anouk is één van de tafelgasten, ze speelt net een mooi nummer achter de piano over een liefde die vergaan is maar war zij nog altijd naar hunkert en mist. Het gaat over verlangen naar een gevoel uit het verleden, iets wat toen heel bijzonder was maar nu voorbij is. Een gevoel wat herkenbaar is, iets wat je meemaakt wanneer je beseft dat je relatie was en niet meer is.

Held met podiumvrees

Na het optreden zit Anouk aan tafel en praat zij met presentator Jeroen over haar podium angst. Zo verteld ze hoe onzeker ze kan zijn bij aanvang van haar gig op een concertavond en dat ze in een vibe moet komen tijdens een concert. En na de opmerking van Jeroen dat haar Nederlandstalige album toch erg succesvol is ontvangen beaamt ze dat zij ondanks dat toch die podiumvrees blijft houden.

Dat twijfelen en die onzekerheid die je kan hebben als je moet presteren herken ik wel. Ik denk dat iedereen wel eens dat gevoel heeft dat je er moet staan en een boegbeeld bent of moet zijn voor anderen. Of je nou ondernemer bent of in loondienst werkt, dat gevoel is volgens mij niemand vreemd. Alleen is het niet gebruikelijk dat je erover praat. Want het is tenslotte zo dat het grote publiek, of toehoorders van je presentatie niet zitten te wachten op onzekere mensen. Wij zien toch liever helden voor ons op een podium staan. Dan is het mooi om te zien dat een power vrouw als Anouk zich kwetsbaar durft op te stellen, live in een uitzending van Pauw op NPO 1.

Gelukkig heb ik daar nooit last van en zit ik altijd bomvol zelfvertrouwen….. ;)