Boer Richard


Een poosje terug kwam mijn “buurman” Richard bij me langs. Richard woont bij mij in de buurt en werkt bij een groenvoorzieningsbedrijf. Hij houdt er samen met zijn vader Piet een paar koetjes en kalfjes op na en is een hobbyboer van het zuiverste ras. Een dierenliefhebber en hij heeft daar alles voor over. s ’Morgens is hij al ruim voor 7 uur wezen kijken naar de dieren in de wei en 's avonds doet hij dat opnieuw. Heb je een vraag over bemesting van je tuin of land, dan weet hij wel hoe je dat kunt aanpakken. En zo was het mooi dat ik onlangs de kans kreeg om hem te helpen.

Een goede buur

Richard onderhoudt samen met z’n pa diverse weilandjes van verschillende mensen die wat land bezitten. Mensen die daar eigenlijk geen raad mee weten, behalve er een hele grote tuin van maken of op zaterdag met de grasmaaier over het land gaan zodat het gras niet te lang wordt. Daar weten Richard en Piet wel raad mee, zij hebben namelijk gras nodig. Ze zetten er gewoon een paar van hun koeien op, dan blijft het gras kort en is iedereen geholpen. En als ze dat doen, doen ze het ook gelijk goed. In het najaar wordt de sloot uitgebaggerd en in het voorjaar wordt er mest op gereden zodat het gras goed gaat groeien. In de zomer maaien ze het gras en maken er hooibalen van, ze zetten een omheining als het nodig is of spannen een stroomdraadje zodat de dieren binnen blijven en niet de viooltjes uit de tuin weg grazen. Heerlijk als je zo een stukje buitenleven kunt uitbesteden en wat heerlijk als je zo’n buurman hebt.

Kalveren met internet

Nu kon ik pas geleden iets voor hem terug doen. Richard was op zoek naar een camera. “Zeg Rob, jij doet toch iets met camera’s? Ik ben op zoek naar iets voor bij mij in de stal”. Nu woont Richard niet bij de stal op een boerderij, maar iets verderop, gewoon in de wijk. Hij vertelde mij dat er binnenkort een koe moest kalveren en hij dan dus een paar keer per nacht eruit moest om te kijken of het zover was. En dat waarschijnlijk over een periode van 3 weken want dan zou het kalfje geboren kunnen worden. Ik zei dat er mogelijkheden waren, “Maar heb je dan ook internet in de stal?”, vroeg ik hem. Nee, internet dat had hij niet. Oeps, dan wordt het lastig om thuis de beelden live te kunnen bekijken.

Zware bevalling met succes

Natuurlijk hebben we met spoed een internetlijn aangelegd voor Richard. Dat was nog een verhaal want in het buitengebied is wel internet te krijgen, maar dan is het wel zo traag als rijden over een zandpad. Of het goed genoeg zou zijn om de beelden met een beetje performance te kunnen ontvangen was nog de vraag, maar het viel uiteindelijk na wat vijven en zessen wel mee. Het was niet top, maar voldoende om de koe in de stal te kunnen bekijken nadat we de camera voor Richard hadden geplaatst en net op tijd voor de bevalling. Althans, het werd uiteindelijk een keizersnede. Een duur kalfje maar ze staat nu wel gezond in de wei. En Richard had tijdens die drie weken toch gewoon zijn nachtrust. Zo help je elkaar; Richard helpt met het bijhouden van het weiland en wij met het installeren van een camera.