​Who the f#ck is Jan Koopman?!


Het is woensdagochtend en ik word gebeld door een onbekend 06 nummer. Ik neem op en hoor: “Hallo, goeiemorgen. Ik sta hier met een levering voor jullie, maar er is niemand”. “Waar sta je?” vraag ik. “In Montfoort op het van Rooijenplein”, zegt de chauffeur tegen mij. Op de achtergrond hoor ik de motor van de vrachtwagen draaien. “Daar zitten we helemaal niet, dat moet een vergissing zijn”, antwoord ik en vraag aan hem wat hij dan bij zich heeft. “Ja, ik dacht al zoiets want ik sta hier bij een woonhuis en ik heb een machinewerkbank bij me”. “Een wat?!”, vraag ik verontwaardigd. “Ja, besteld door Jan Koopman”, krijg ik als antwoord waarop ik zeg, “Die werkt niet bij ons”.

Ongewenste cadeautjes

Een dag later wordt mijn collega Jolanda gebeld door een bedrijf met de naam Easy Ergonomics, of wij een bestelling hadden gedaan voor een ergonomische draadloze muis. Ook op hetzelfde afleveradres en ook door Jan Koopman besteld. Op vrijdag ontvangen we een pakket van EHBOkoffer.nl met een bestelling gedaan door….. ene Jan Koopman. De week daarna, op dinsdag weer een bestelling. Dit keer is bij de firma 24buildingcare een waterstofzuiger besteld via jankoopman2019@gmail.com.

Gelukkig snappen de mensen aan de andere kant van de lijn het iedere keer en gaat de bestelling retour. Maar door die mafkees zijn we er wel allemaal druk mee en wat dacht je van de gemaakte kosten voor de vervoerders? Wat hangt er nu nog meer boven ons hoofd? We besluiten aangifte te doen om te voorkomen dat we over een maand of twee een legertje deurwaarders op de stoep hebben staan met een incasso of iets dergelijks. Dan kunnen wij ze in ieder geval laten zien dat we acties hebben ondernomen. En dus was het op naar het politiebureau met kopieën en notities om aangifte te doen van identiteitsfraude en misbruikt van onze bedrijfsgegevens. Dat zou je denken…..

Geen rechtspersoon, geen aangifte

Maar dan begint het verhaal pas echt. Op het bureau blijkt dat jankoopman2019@gmail.com geen “rechtspersoon” is. De agente kan het niet “kwijt” in het systeem. Althans met alleen een e-mailadres als “gegeven” kun je geen aangifte doen, wordt er in eerste instantie gezegd. Pas na flink aandringen en volhouden om wat op papier te krijgen, navraag doen bij de fraude melddesk én contact met de officier van Justitie hebben we nu dan toch een aangifte op papier.

Pas op voor deze grappenmaker Jan Koopman en anderen zoals hij die via email en het internet een hoop hardwerkende ondernemers dupeert en voor een dikke 5000 euro lukraak via internet besteld. Doe vooral aangifte! En laat je niet tegenhouden wanneer de persoon tegenover nog even niet weet wat hij of zij ermee aan moet…… want dit soort gasten daar zit niemand op te wachten.