​Cowboy to Miami


Januari is alweer bijna voorbij en de eerste sneeuw is inmiddels gevallen. Ook de nieuwjaarsborrels waar we elkaar allemaal het allerbeste wensen zijn achter de rug. Sommigen maken zich nu op voor een weekje wintersportvakantie en anderen zijn druk met het boeken van een zomervakantie.

Inmiddels zijn we bij Dynamx weer op volle sterkte aan de slag gegaan en hebben de drukte van december gelukkig overleeft. Ik moet je eerlijk bekennen dat we afgelopen december echt een flinke dobber hebben gehad om alles op tijd klaar te maken en iedereen te helpen. En heel eerlijk, dat hebben we niet overal kunnen waarmaken op de manier zoals wij dat het liefste doen. Gelukkig is dat achter de rug en hebben we de planning inmiddels weer op de rit. We hebben een nieuwe collega erbij en zijn nog op zoek naar twee mannen of vrouwen die ons in de montage willen komen versterken.

Voetbalveld vol guppies en goudvissen

Nu was ik kort geleden te gast bij de firma Ruinemans in Montfoort waar we met de ondernemersgroep van lokale voetbalvereniging MSV het nieuwe jaar “begroetten”. Zo’n beetje alle sponsoren waren aanwezig samen met hun partners, echt super gezellig. Frank, onze gastheer, vertelde over zijn business: “Wij verkopen visjes, onze klantenkring bestaat vooral uit dierenwinkels in Nederland, België, Europa en de VS. Het zijn er bizar veel! Meer dan een miljoen per jaar. Op onze locatie in Montfoort hebben we een hal van vier voetbalvelden groot met aquaria vol met guppies, maanvissen, goudkarpers, goudvissen en nog veel meer soorten.”

Een wereldse vlucht

Frank vertelde vervolgens hoe ze ooit zijn begonnen. Hoe meneer Ruinemans ooit was gestart met het bedrijf ergens in de buurt van Montfoort. Na een paar jaar ondernemen kwam hij in Suriname terecht en startte daar een tweede vestiging. Na een kort verblijf van drie jaar moest hij vluchten nadat Bouterse in de jaren tachtig aan het bewind kwam. Hij vreesde voor zijn leven, moest alles achterlaten en kon geen afscheid van zijn medewerkers nemen. Hij kocht het eerste de beste ticket en nam het vliegtuig, wat hem toevallig naar Miami vloog waar hij “gewoon” weer opnieuw begon. Als vanzelfsprekend…. Wat een verhaal.

Vandaag de dag is er bij Ruinemans nog steeds een vestiging waar visjes voor de Amerikaanse markt gekweekt worden. En het is gaaf om te zien hoe in een paar decennia een lokale onderneming een werelds bedrijf is geworden met zelfs een vestiging in Miami. Omdat het toevallig zo loopt en het vliegtuig je van alle steden op de wereld toevallig naar die stad bracht….. Een cowboy verhaal, een echte Lucky Luke die meneer Ruinemans. Zit er niet in iedere ondernemer een beetje een cowboy?

Volgend jaar misschien maar eens met z’n allen een nieuwjaarsborrel in Miami doen? Dan proosten we op het nieuwe jaar in “cowboy” stijl…..