​Stanislav Petrov


Wie kent hem niet, Stanislav Petrov. Een man die zevenenzeventig jaar oud is geworden en vorig jaar is gestorven. Ik denk dat vele hem niet kennen. Ik had ook nog nooit van hem gehoord, tot een paar weken terug toen ik even een pauzeavondje thuis had en er niets op de planning stond. Iedereen was de deur uit en ik zat te scrollen op uitzending gemist naar een programma waar iemand me op geattendeerd had. Ik liep eigenlijk per ongeluk tegen een andere filmtitel aan en die trok mijn aandacht….

“Land of confusion” en “Spitting Image”

Ik koos voor de titel die mijn aandacht trok, het was een docufilm. Zo’n film waarin werkelijkheid en reportage gecombineerd worden met nagespeelde “echt gebeurde” verhalen. Dit verhaal ging over een luitenant-kolonel. Een zo op het oog doodgewone kerel in dienst van de Sovjet strijdkrachten begin jaren tachtig. Ik was in die tijd veertien, ik zat op de MAVO en leefde in een relatief onbekommerde tijd. Maar het was ook een tijd waarin de wereld druk was met de koude oorlog, met Oost en West, en dezelfde periode waarin Genesis een hit had met “Land of Confusion”. Het nummer met de videoclip vol “Spitting Image” poppen van president Reagan, Thatcher en Gorbatjov. Grote namen en machthebbers die het toen voor het zeggen hadden.

Helden heb je overal nodig

Ik dacht in die tijd dat zij historie schreven, maar sinds ik de naam Stanislav Petrov ken en de film over zijn leven pas geleden zag weet ik beter. Het is een film over aan de kant gezet worden omdat je procedures niet volgt, je vrouw verliezen en aan de drank raken. Het gaat over techniek en veiligheidssystemen die je kunnen misleiden en over falen. Maar bovenal gaat deze film over gezond verstand, een stukje eigenwijsheid, de toekomst van je kinderen en geloof in de liefde die boven alles uitstijgt.

Ik heb in tijden niet zo’n aangrijpende film gezien, en ik hoop dat de wereldleiders van nu nog steeds dit soort helden in dienst hebben. Als ik de “Trump’s” zo bezig zie denk ik dat helden als Stanislav hard nodig zijn. Maar niet alleen in het leger of bij de overheid, ze zijn ook nodig in jouw en mijn bedrijf. Daadkrachtige mensen, vaak zijn het onopvallende types maar wel mensen die niet met de meute meelopend of klakkeloos orders opvolgen. Het zijn mensen die zelf nadenken en afwegingen maken. Stanislav Petrov was zo iemand, zijn verhaal is dat van een gewone man die de wereld behoedde voor een kernoorlog. Hij is “The Man who Saved The World”.