Geraakt door de Italiaanse Maffia

22 juli 2016



Vanuit de zon van Griekenland deel ik mijn zomerblog met je. Geheel in vakantiemodus even niet over werk, wel over eenvoudig tevreden zijn.

Vandaag zijn we samen al vroeg opgestaan en op pad gegaan. We vieren de zomervakantie met onze kinderen van 17, 14 en 10 op Corfu. We zijn met z'n allen op een prachtige plek terecht gekomen van dit vriendelijke en bloemrijke Griekse eiland. We houden van wandelen; de natuur in, de kinderen niet zo; en dus hebben we gisterenavond de kids zorgvuldig geïnstrueerd dat ze na het wakker worden zelf een brood mogen halen in het naast gelegen supermarktje en een ontbijt mogen maken. "Wij zijn dan al weg" luidde ons ouderlijk betoog.

We kiezen het oude geitenpad, steil omhoog naar een van de bovengelegen dorpjes bij Paleokastritsa. Het is een route van vierenhalf uur, zegt de wandelgids. Lopend langs richels en klauterend over smalle paden van de bergwand, klimmen we naar het dorpje Lakones op vierhonderd meter hoogte. Onderweg worden we getrakteerd op mooie vergezichten met het licht van de ochtendzon over de baai. Onder een Taverna zit een oude man die ons in een mengelmoes van half Duits, Engels en Grieks zijn eigen gemaakte huiswijn aanprijst. We slaan het vriendelijk lachend af; "nog te vroeg voor wijn". Eigenlijk bedoelen we dat het erg onhandig is om een fles wijn mee te zeulen op de tocht als je nog een kleine 2 uur lopen voor de boeg hebt. Maar ja; leg dat maar eens uit aan de beste man.

Inmiddels is het middag geworden en zijn we terug. De kinderen zijn allang wakker en spelen met een felgekleurde bal in het water van het naastgelegen zwembad waar we gebruik van mogen maken. Ik ben 3 dagen geleden begonnen in een roman; "Scapa" van Ravelli. Een verhaal over de italiaanse Maffia, en over de liefde die opbloeit tussen een jongen en meisje, afkomstig uit rivaliserende families. Dan lees ik de zin die me triggert; "Tevredenheid is een vorm van geluk". Het doet me denken; zo simpel kan het zijn; geluk zit in jezelf, in de eenvoud. Wat is mooier dan een wandeling door de natuur, een ontmoeting in een dorpje, je kinderen zien spelen in het zwembad, een goed boek. Het "geluk" ligt binnen handbereik als je ervoor openstaat.

Ik wens iedereen een mooie zomer en tevreden geluk toe, daarvoor heb je niet veel nodig.


Vakantie groeten van een tevreden man.